Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, ο  Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης αναφέρεται στο ζήτημα της κατασκευής νέου σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου στην πόλη της Μυτιλήνης.
Ο κ. Σηφουνάκης επισημαίνει ότι η απένταξη του έργου από το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004», που το είχε εντάξει το 2001 η τότε κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ) καθιστά ουσιαστικά μετέωρο το νέο κλειστό κολυμβητήριο, αφού και από τα προγράμματα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) όπου το μετέφερε η πρώτη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του.
Ο κ. Σηφουνάκης ερωτά τον κ. υπουργό:
- Που δαπανήθηκε το δεσμευμένο ποσό του 1 δις δρχ του προγράμματος «Ελλάδα 2004» για το ως άνω έργο.
 -Αν εξακολουθεί να ισχύει ο προγραμματισμός της σημερινής κυβέρνησης για ένταξη του έργου στα προγράμματα ΣΔΙΤ, και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
-Πως, τέλος, εναρμονίζεται με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες της για έργα στην Περιφέρεια, η πρόσφατη εξαγγελία  κατασκευής δυο νέων κλειστών κολυμβητηρίων, και τα δυο στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
Τον  Υπουργό Πολιτισμού
Κύριο Μιχάλη Λιάπη

Ανάστατη η πόλη της Μυτιλήνης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, αθλητικά σωματεία, ναυταθλητές, μαθητές, γονείς, παλαίμαχοι αθλητές κλπ, σύμπασα δηλαδή η κοινωνία, ανεξάρτητα από πολιτικές συμπάθειες και ιδεολογικές αποκλείσεις, παρακολουθεί με αγανάκτηση την άρνηση της Κυβέρνησης, παρά τις υποσχέσεις, να υλοποιήσει το παλλαϊκό αίτημα για την κατασκευή νέου σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου, που έχει ανάγκη ο τόπος.
Συνοπτικά το όλο ζήτημα και το ιστορικό του έχει ως εξής:
Ήδη από το 2001, η τότε Κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ) αναγνωρίζοντας την ανάγκη να κατασκευαστεί στη Μυτιλήνη νέο σύγχρονο κολυμβητήριο, δεσμεύει στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» το ποσό του 1 δις δρχ. για το σκοπό αυτό. Μάλιστα από τον ανωτέρω λογαριασμό εκταμιεύθηκε αργότερα για προμελέτες και διάφορες άλλες προκαταρκτικές εργασίες το ποσό 48 χιλ €, γεγονός που αποδεικνύει ότι επρόκειτο για ουσιαστική ένταξη στο πρόγραμμα και όχι απλά για εξαγγελία.
Μετά την διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το ανωτέρω δεσμευμένο ποσό χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς (αποπληρωμή καθώς λέγεται άλλων αθλητικών έργων εκτός του Νομού Λέσβου).
Σε αντιστάθμισμα το Υπουργείο Πολιτισμού (Γενικός Γραμματέας τότε ο κ. Κλαδάς) εντάσσει το έργο στα προγράμματα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Μέχρι σήμερα όμως και παρόλο που ήδη το Υπουργείο σας εξήγγειλε την κατασκευή δύο νέων κλειστών κολυμβητηρίων (και τα δύο στην ευρεία περιοχή της Αθήνας), το κολυμβητήριο Μυτιλήνης παραμένει απατηλό όνειρο και «παραπέμπεται στις καλένδες».
Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει φροντίσει για όλες τις διαδικασίες άμεσης έναρξης κατασκευής του όλου έργου και έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες.  
Με βάση τα ανωτέρω,


Eρωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πού δαπανήθηκε το δεσμευμένο ποσό του ενός δις δρχ. του προγράμματος «Ελλάδα 2004» για την κατασκευή νέου κλειστού κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη;
2. Ισχύει η δέσμευση της Κυβέρνησης για κατασκευή του αναφερόμενου έργου από τα ΣΔΙΤ και αν ναι, ποιό το χρονοδιάγραμμα έναρξης της κατασκευής του;
3. Πως εναρμονίζεται με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης και το ενδιαφέρον της για έργα στην Περιφέρεια, η πρόσφατη εξαγγελία κατασκευής δύο νέων κολυμβητηρίων στην περιοχή της πρωτεύουσας;
                                          
       Ο Ερωτών Βουλευτής

                  ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ